Η γλώσσα του βρέφους μου μπαινοβγαίνει συνέχεια.

0
admin
Feb 04, 2021 03:59 PM 1 Answers 0-1 ετών
Member Since Feb 2021
Subscribed Subscribe Not subscribe
Flag(0)

Έχω ένα μωράκι 2 μηνών και από 40ημερών περίπου βγάζει πολλά σάλια.Ταυτοχρονα από τις πρώτες εβδομάδες μπαινοβγάζει συνέχεια την γλώσσα του,ειδικά όταν θέλει να ρευτεί .Παρατηρώ όμως ότι μπαινοβγαζει την γλώσσα και την κουνάει σχεδόν συνέχεια..την γυρίζει στο πλάι κάπως αν μπορώ να το περιγράψω και μερικές φορές μοιάζει σαν να μασάει κάτι(νομίζω όταν του ανεβαίνουν γουλιτςες το κάνει αυτό).Δεν κρέμεται έξω η γλώσσα του και όταν κοιμάται το στόμα είναι κανονικά κλειστό εκτός αν το κεφαλάκι του είναι πιο ανάσκελα και ανοίγει λίγο το στόμα αλλά και τότε η γλώσσα φαίνεται να ακουμπά πάνω στον ουρανίσκο.Η ερώτηση μου λοιπόν είναι εάν είναι φυσιολογική αυτή η έντονη κίνηση της γλώσσας σε συνδυασμό με τα σάλια από τόσο νωρίς ; Να σημειώσω ότι βαρος βάζει κανονικά και με το παραπάνω όπως και ύψος .Επίσης οταν μας κοιτά μας γελάει από 4 εβδομάδων περίπου ενώ όταν του μιλάμε μας κοιτά στα μάτια και βγάζει φωνούλες σαν να λέει αγκού.

Reply on This
Replying as Submit
0 Subscribers
Submit Answer
1 Answers
Best Answer
1
admin
Feb 04, 2021
Flag(0)

Πολλές φορές οι γονείς ανησυχούν γιατί το βρέφος τους βγάζει και βάζει τη γλώσσα του στο στόμα συνεχώς. Η αυθόρμητη απάντηση είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχούν και ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό για την ηλικία του. Φυσικά αν αυτό είναι υπερβολικό και ανησυχεί τους γονείς τότε θα είναι χρήσιμο να το κουβεντιάσουν με τον παιδίατρο του μωρού τους.

 

Μην ξεχνάτε ότι τα βρέφη χρησιμοποιούν το στόμα και τη γλώσσα για να «εξερευνήσουν» το κόσμο τους. Βάζουν αντικείμενα στο στόμα είτε από ένστικτο για σίτιση είτε γιατί θέλουν να τα εξερευνήσουν. Ταυτόχρονα όμως μέχρι την ηλικία περίπου των 5-6 μηνών έχουν το αντανακλαστικό της γλώσσας, όπου όταν ένα αντικείμενο έρθει σε επαφή με τη γλώσσα αντανακλαστικά το βρέφος το σπρώχνει προς τα έξω και έτσι βγάζει τη γλώσσα του έξω από το στόμα.  Μάλιστα κάποια βρέφη μπορεί να συνεχίσουν να έχουν το αντανακλαστικό της γλώσσας και σε πιο μεγάλη ηλικία από αυτή των 5-6 μηνών.

Το σύμπτωμα αυτό επιδεινώνεται αν προσπαθήσετε να προσθέσετε στερεά τροφή στο μωρό.  Γι’ αυτό και σε αυτή τη περίπτωση καλό θα ήταν να αναβάλετε για λίγο χρόνο την είσοδο της στερεάς τροφής στο διαιτολόγιο του παιδιού σας μέχρι να εξαφανιστεί το αντανακλαστικό της γλώσσας.

 

Μερικοί μη παθολογικοί λόγοι που τα βρέφη βγάζουν τη γλώσσα έξω από το στόμα είναι οι πιο κάτω:

  1. Μερικοί υποστηρίζουν ότι τα βρέφη το θεωρούν ως παιχνίδι.
  2. Επίσης αυτό μπορεί να θεωρηθεί και σαν σημάδι πείνας. Δεν είναι μόνο το κλάμα που υποδηλώνει πείνα αλλά μεταξύ άλλων είναι το να μπαινοβγάζει την γλώσσα του το βρέφος ή να βάζει τα δάκτυλα στο στόμα.
  3. Τα βρέφη μπορεί να μιμούνται τους ενήλικες και στα πλαίσια αυτά μπορεί να βγάζουν τη γλώσσα έξω από το στόμα.

 

Υπάρχουν βέβαια και παθολογικοί λόγοι (πολύ σπάνια) που μπορεί να οδηγούν σε αυτό το σύμπτωμα. Μερικοί από αυτούς είναι η ακόλουθοι και φυσικά αυτό είναι ευθύνη του παιδιάτρου να κρίνει αν το παιδί θα πρέπει να διερευνηθεί για τους πιο κάτω λόγους.

  1. Το μωρό μπορεί να έχει μεγάλη γλώσσα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται μακρογλωσσία. Στις περιπτώσεις αυτές το μωρό είναι πολύ συνηθισμένο να μπαινοβγάζει την γλώσσα του από το στόμα. Μακρογλωσσία μπορεί να έχουμε στα παιδιά με υποθυρεοειδισμό, σύνδρομο Down, σύνδρομο Beckwith-Wiedemann ή στα πλαίσια άλλων γενετικών ανωμαλιών.
  2. Το μωρό να έχει μικρό στόμα οπότε δεν χωρά τη γλώσσα του. Μικρό στόμα μπορεί να έχουμε στα παιδιά με μικρογναθία, παιδιά με σχιστίες (λαγόχειλος, λυκόστομα), σύνδρομο Pierre Robin, σύνδρομο Beckwith-Wiedemann, σύνδρομο DiGeorge ή στα πλαίσια άλλων γενετικών ανωμαλιών.
  3. Μειωμένος μυϊκός τόνος. Η γλώσσα όπως ξέρετε είναι ένας μεγάλος μυς.  Άρα καταστάσεις που προκαλούν μειωμένο μυϊκό τόνο μπορεί να προκαλέσουν το σύμπτωμα όπως το μωρό μπαινοβγάζει τακτικά τη γλώσσα του. Τέτοιες καταστάσεις είναι μεταξύ άλλων η εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομο DiGeorge και σύνδρομο Down.
  4. Το μωρό αναπνέει από το στόμα αντί από τη μύτη. Όταν για οποιοδήποτε λόγο τα μωρά αναπνέουν από το στόμα αντί από τη μύτη τότε μπορεί να παρουσιάσουν το σύμπτωμα αυτό. Η πιο συνηθισμένη αιτία για το μπούκωμα της μύτης είναι οποιαδήποτε ιογενής λοίμωξη. Μπορεί όμως να το προκαλέσουν και οι υπερβολικές αδενοειδές εκβλαστήσεις (κρεατάκια).
  5. Οποιαδήποτε μάζα στο στόμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός από το γεγονός ότι το μωρό μπαινοβγάζει τη γλώσσα έχει ταυτόχρονα και υπερβολική σιελόρροια.

 

Συμπερασματικά, το σύμπτωμα αυτό είναι σχετικά συχνό αλλά ευτυχώς πολύ σπάνια μπορεί να κρύβει μια οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση. Ο υπεύθυνος για να κρίνει αν το παιδί σας χρειάζεται οποιαδήποτε περεταίρω διερεύνηση είναι ο παιδίατρος του μωρού.

Sign in to Reply
Replying as Submit

admin Written by: